Podlaha do předsíně: Tady záleží na odolnosti

Doba čtení 3 minuty
Jak vybrat podlahu
Předsíň je místem s nejvyšší zátěží v celém bytě. Denně po ní projdeme nesčetněkrát, a to často v botách, se kterými jsme před chvílí kráčeli po ulici. Výběr správné podlahy do předsíně je proto klíčový pro její dlouhou životnost a váš komfort. Zároveň může krytina představovat designový kousek, který s elegancí přivítá doma nejen vás, ale i vaše hosty. Vstup do vašeho domu či bytu může být nejen praktický, ale i reprezentativní.
kusový koberec a vinylová podlaha v předsíni

Na co se při výběru podlahy zaměřit?

  • Odolnost: Podlaha v předsíni by měla leccos vydržet. Vybírejte proto podlahu s vyšší třídou zátěže (23 a výše).
  • Údržba: Ideální je podlaha, která se snadno čistí a udržuje.
  • Rozpočet: Ceny podlah se liší, je proto důležité zvážit, kolik jste ochotni investovat.

Podlaha do předsíně nemusí být jenom dlažba

Jednou z nejčastějších voleb je právě dlažba. Častokrát ale zapomínáme i na další druhy podlah, které jsou stejně praktické a zároveň útulné. Vybírejte z vinylové podlahy, PVC podlahy či koberců – mají skvělé vlastnosti a najdete je v různých cenových kategoriích.

 

Vinylová podlaha je odolná a vypadá skvěle

Vinylová podlaha je v posledních letech stále populárnější volbou krytiny do předsíní, a to díky své vysoké odolnosti. Kvalitní vinylová podlaha s vysokou třídou zátěže (doporučujeme třídu zátěže 23 a vyšší) odolá nejedné zkoušce v podobě kamínku v podrážce či vysokým podpatkům.

TIP
Podívejte se do kategorie vinylové podlahy do předsíně.

Dalším plusem pro vinylovou podlahu je její snadná údržba. Pokud sáhnete po vinylové podlaze s PUR vrstvou, bude úklid ještě jednodušší – ta totiž zacelí mikropraskliny a zabraňuje zašlapávání nečistot do povrchu podlahy. Neopomeneme ani fakt, že máte na výběr z mnoha dekorů od imitace dřeva až po moderní betonové vzory.

PVC podlaha: Při správném výběru nešlápnete vedle

PVC podlaha může vyjít levněji než vinylová podlaha, cenu ale neberte jako hlavní atribut. Pokud chcete, aby vám PVC podlaha do předsíně vydržela, sáhněte opět po kusech s vyšší třídou zátěže – jsou odolnější.

I tady si vyberete z mnoha dekorů a v nabídce jsou také PVC podlahy s PUR vrstvou pro snazší údržbu.

TIP
Zkuste PVC podlahu s filcovým podkladem, který lépe izoluje a snižuje kročejový hluk. To se bude v předsíni hodit.

Koberec v předsíni krásně tlumí hluk

Nejrychlejší způsob, jak podlahu v předsíni oživit, je sáhnout po kusovém koberci. Do vstupní chodby tak dodáte přirozenou izolaci a záhy také snížíte kročejový hluk. Pro předsíň jsou ideální smyčkové koberce, které se lépe udržují a čistí. Zkuste třeba metrážové koberce ode zdi ke zdi, které předsíň sjednotí. Opět vybírejte ty s vyšší zátěží.

Další praktické tipy pro výběr podlahy do předsíně

Kromě typu podlahy tu máme i další parametry, na které byste měli myslet. Při výběru podlahy do předsíně také zvažte následující kritéria:

  • Velikost a tvar předsíně: Do menších prostor hledejte spíše světlejší podlahy s menším vzorem, které prostor opticky zvětší.
  • Styl a design: Podlaha v předsíni by měla ladit s celkovým stylem vašeho bytu. Najděte si svůj styl bydlení.
  • Světlo v předsíni: I tady platí první pravidlo – do tmavších předsíní volte světlejší podlahy, které prostor prosvětlí.

Výběr krytiny do předsíně není jednoduchý úkol, ale s trochou plánování a zvážením všech faktorů si jistě vyberete tu pravou podlahu, která vám bude sloužit dlouhá léta. S našimi tipy zvládnete výběr, který bude stejně krásný a útulný jako praktický.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy