Cena podlahy: Zvládnete to i s malým rozpočtem

Doba čtení 4 minuty
Jak vybrat podlahu
Cena podlahy se odvíjí od mnoha faktorů. Zjistěte, v jakém cenovém rozpětí se podlahy pohybují, a vyberte si svůj typ dle vašich možností. S naším praktickým průvodcem to pro vás bude hračka.
Dvojice kalkuluje cenu nové podlahové krytiny.

Cenový žebříček: Od levné podlahy výš

S rychlou orientací v cenách podlahových krytin vám pomůže tento žebříček:

1. Kusové koberce – jejich ceny začínají nejníže. Nejlevnější malý koberec vaši peněženku rozhodně nevyprázdní. Sice se nejedná o zcela novou podlahu, rozhodně ji však nový kusový koberec jednoduše oživí a ochrání.

2. Metrážové koberce – tady jsme cenově postoupili, ale opět se nepohybujeme v nijak závratných výšinách. Nejlevnější metrážové koberce seženete i za pár stovek za m². Navíc metrážové koberce dodají interiéru jednotný vzhled. Jejich další velkou výhodou je schopnost zvukové a tepelné izolace.
3. PVC/Lino – nejlevnější kousky PVC začínají na opravdu nízkých sumách. Největší výběr PVC najdete od 300 Kč výše za m².

4. Vinyl – patří k velice oblíbeným podlahám a v našem cenovém žebříčku je nejvýše. I zde ale můžete najít kousky za super ceny. Na nejlevnější vinyl narazíte rozhodně v sekci akce, největší výběr najdete u vinylu v cenovém rozpětí od 400–800 Kč za m².

Jak ušetřit na ceně podlahy: Hledejte podlahy v akci

Dobrá zpráva je, že i když si vyberete jakýkoliv druh podlahy, kvůli rozpočtu nemusíte zásadně slevovat ze svých nároků. Stačí mít oči na stopkách a hledat speciální nabídky.

U menších místností se dívejte po zbytkových rolích, jsou to poslední části malých rozměrů. Na větší prostory to už nestačí, v předsíni ale ještě svůj úkol hravě splní.
Vyplatí se sledovat i různé nákupní akce. Na podzim jsou to například Dny Marianne, pak i Nákupy s OnaDnes a vše to završuje Black Friday. Navíc u nás v Breno můžete podlahy v akci nakupovat vždy. Pokud jste tam nyní nenašli to, co hledáte, nezoufejte. Nabídku obměňujeme každý měsíc.

Tipy na podlahy dle vašeho rozpočtu

Výběr podlah je opravdu široký. S přesně stanoveným rozpočtem se vám možnosti krásně zúží a nákup podlahy už nebude jedna španělská vesnice. Zjistěte, co si můžete pořídit do 3 000 Kč, do 7 500 Kč a bez finančního omezení. Navrhované rozpočty počítají s podlahou do místnosti o velikosti cca 16 m².

Levná podlaha: Rozpočet do 3000 Kč

I se sumou do 3000 Kč dokážete vykouzlit novou podlahu. Při této cenové kategorii si můžete vybírat mezi kusovými koberci a metrážovými koberci.

Nejlevnější podlaha se rozhodně nerovná nejhorší podlaha. Jedná se o kousky, které tolik nepracují s designem a s doplňkovými vlastnostmi.

Podlaha poměr cena/výkon: Rozpočet do 7 500 Kč

V této cenové kategorii se vám obzory rozšiřují a sáhnout můžete například po kobercích na filcovém podkladu, který je měkčí, a také lépe zvukově a tepelně izoluje. Vybírat můžete i z koberců s kvalitnější úpravou vlasu, komfortnější bývá například koberec se střiženým vlasem.

I u PVC podlah budete mít větší výběr. Do tohoto rozpočtu se vám například vejde PVC s PUR (polyuretanovou) vrstvou. Díky této ochranné vrstvě je PVC snadno udržovatelné a zvyšuje se také jeho životnost.

Zamyslet se můžete i nad PVC s vyšší nášlapnou vrstvu, která je odolnější vůči poškození, čímž se prodlužuje celková životnost podlahy.

Vymazlená podlaha: Když nemáte finanční limit

Tady se fantazii meze nekladou. Sáhnout můžete po vinylové podlaze a projít si opravdu celou nabídku. Pokud je váš rozpočet v nižší cenové kategorii, neházejte ještě flintu do žita, zkuste vinyl v akci.

Při neomezeném rozpočtu je vhodné zamyslet se také nad doplňky, které zajistí lepší komfort. Jedním z nich je například podložka pod koberec, ta posouvá chození po koberci do jiných výšin. Dopřeje vám komfort a příjemný došlap.
U koberců se můžete podívat na přepychové vlněné koberce, které jsou příjemné na dotek a zcela přírodní. Vybírat si můžete i z luxusních metrážových koberců. Díky jejich vysokému a hustě tkanému vlasu se vám bude zdát každé šlápnutí jako chůze po obláčku.

Cena podlahy: Náklady na pokládku podlahy

V neposlední řadě nezapomínejte také na náklady spojené s instalací. Když pokládku podlahy nesvěříte profesionálům, budete kromě svých rukou a času potřebovat i konkrétní náčiní a materiál.

Zvažte, jestli si do nákupního košíku vložíte nůž na řezání koberců, oboustrannou pásku a soklové lišty. Interiér díky těmto třem drobnostem dostane hned lepší nádech a vás to bude stát jen pár korun navíc.

Pokud pokládku neošidíte, podlaha vám v budoucnu poděkuje. A vy si ji budete moct užívat déle a bez zbytečných rekonstrukcí. Zvažte proto i penetrační nátěr a použití samonivelační stěrky. Zjistěte, jak připravit podlahu na pokládku.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Jak vybrat podlahu