Na co si dát pozor u PVC podlahy/lina aneb Jak předcházet zbytečné reklamaci

Doba čtení 3 minuty
Instalace a údržba podlah
Když podlahu, tak na dlouhá léta. Ne vždy to však vyjde, důvodem jsou častokrát elementární pochybení. Vyvarujte se jim a vaše podlaha vám poděkuje.
Interiér s PVC podlahou.

Zakoupili jste si PVC podlahu a samozřejmě chcete, aby vydržela co nejdéle. Zjistěte, na co všechno byste měli myslet ještě před její pokládkou, a následně pak při údržbě. Máme pro vás přehled nejčastějších pochybení, která vedou k nevratnému poškození PVC podlahy.

Pokládka PVC podlahy: pozor na nerovný podklad

Před vlastní pokládku PVC podlahy byste měli veškeré nerovnosti podkladu. V opačném případě může docházet k jejich propsání do nové podlahové krytiny. Pokud je podklad hrubý a vyskytují se na něm nerovnosti, kamínky nebo dokonce rýhy a praskliny, upravte je samonivelační stěrkou před pokládkou PVC podlahy. Jedině tak účinně předejdete nevratnému poškození vlastní podlahové krytiny.

Lepení PVC podlahy: vždy celoplošně

Zákazníci často reklamují zvlnění či vyboulení PVC podlahy. Ve většině případů je důvodem špatná fixace této krytiny. PVC podlaha by měla být vždy celoplošně přilepena k podkladu. Právě nedostatečná fixace vede k případným posunům a kroucení podlahy a jejímu následnému poškození a znehodnocení.

Lepidlo na PVC podlahy: pozor na rozpouštědlové

Při výběru lepidla pro fixaci PVC podlahy se vyhněte tzv. rozpouštědlovým lepidlům (např. Chemoprén, Goldprén apod.). Tato lepidla při nedostatečném zavadnutí a následné pokládce PVC často díky chemické reakci způsobí na PVC podlaze nepěknou pigmentaci ve formě žlutých skvrn. Proto vždy používejte pouze lepidla doporučená pro fixaci PVC podlah.

Insert your text here

Vlhkost podlahy: vznik plísní a barevné projevy

V praxi se častokrát setkáváme s tím, že je PVC podlaha položena na nedostatečně vysušený vlhký podklad. Následně pak dochází ke vzniku plísní barevným změnám na podlaze (šednutí jejího povrchu). Z tohoto důvodu podlahu ještě před vlastní pokládkou zbavte veškeré vlhkosti, následně ji penetrujte, a dále celoplošně vystěrkujte samonivelační hmotou. Na takto připravený, suchý, přebroušený podklad zbavený prachu se instaluje a lepí nová krytina.

PVC podlaha: pozor na dlouhodobé působení vody

Přestože to vypadá neškodně, i taková miska s vodou pro psa nebo květináč může na Vaší PVC podlaze způsobit pěknou nepříjemnost. Pokud tekutina zůstane na povrchu podlahy dlouho, vzniknou v těchto místech skvrny. Proto vždy každou vylitou tekutinu ihned setřete a místo důkladně vysušte, případně použijte podložku.

TIP
Pokud tekutinu vysušíte zhruba do deseti hodin, skvrna zmizí.

PVC podlaha: nežádoucí kontakt s gumou

Věděli jste, že při kontaktu PVC podlahy s gumou (např. gumová kolečka, chrániče přístrojů a nábytku, gumové podložky pod židle, kola kočárku, podrážky obuvi apod.) dochází k nežádoucí pigmentaci této podlahové krytiny (žloutnutí, hnědnutí a černání povrchu v místě dotyku). Proto byste měli takovému kontaktu zamezit. Doporučuje se použít podložky z PVC, polyuretanu, polyethylenu, polypropylenu nebo filcu. Jednoduše tak předejdete nevratnému poškození svojí podlahy.

Pokládka PVC podlahy: nikdy na původní PVC

Pokládka nového PVC na PVC stávající není vhodná. Na nové krytině mohou vzniknout trvalé barevné změny z důvodu rozdílného chemického složení obou materiálů. Doporučujeme staré vrstvy odstranit, podklad očistit, penetrovat a celoplošně vystěrkovat samonivelační hmotou. Na takto připravený, suchý, přebroušený podklad zbavený prachu se lepí nová krytina.

Čištění a údržba PVC podlahy

Při čištění PVC podlahy je třeba používat pouze čisticí prostředky k tomu určené. Nikdy nepoužívejte čisticí prostředky obsahující aktivníbělidla na bázi chlorovodíku (např. Savo). Tyto prostředky by mohly podlahu nenávratně poškodit a zcela znehodnotit.

Shora uvedené příklady patří mezi nejčastější pochybení, která vedou k nevratnému poškození podlahové krytiny. Proto, aby Vám nová PVC podlaha sloužila dlouhá léta, je třeba věnovat péči jak jejímu správnému položení, tak i následné údržbě. Dodržování těchto zásad se Vám ve výsledku vyplatí.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy