Jaký je rozdíl mezi linem, linoleem a PVC podlahou?

Doba čtení 2 minuty
Jak vybrat podlahu
Víte, jaký je rozdíl mezi linem, linoleem a PVC podlahou? Vysvětlíme vám, co se skrývá pod těmito pojmy a současně pomůžeme vám vybrat tu nejvhodnější podlahovou krytinu pro vaši domácnost.
Interiér s PVC podlahou.

Lino: pojem z minulosti

Pojem lino si většina z nás spojí s podlahovou krytinou, kterou jsme před rokem 1990 nacházeli ve svých domácnostech, na úřadech, ve školách či v nemocnicích. Vyznačovala se omezeným výběrem barev a vzorů.

PVC podlaha: moderní podlahová krytina

Dnes jsou s pojmem lino často spojovány tzv. PVC podlahy, které se ovšem vyznačují výbornými uživatelskými vlastnostmi. Snadno se instalují, čistí, jsou odolné proti mechanickému poškození a vykazují dlouhou životnost.

PVC podlahy navíc dobře izolují chlad ze země a můžeme je pokládat i na podlahové vytápění. Mezi jejich nespornou výhodu patří výroba ve velkém množství barev a dekorů. Věrně imitují libovolný povrch, ať už jde o různé druhy dřevin, kámen, keramickou dlažbu či korek.

Linoleum: přírodní alternativa

Naopak pod pojmem linoleum nalezneme přírodní podlahovou krytinu, s jejíž výrobou se začalo již koncem 19. století.
Věděli jste, že?
Název linoleum vznikl spojením dvou latinských pojmů: linum (len) a oleum (olej).
Tyto dvě klíčové suroviny se pro výrobu linolea používají dodnes. Linoleum se vyrábí ze lněného oleje, pryskyřic, korkové nebo dřevité moučky, vápence a juty. Přidávají se také různé pigmenty. Linoleum s korkovou moučkou je měkčí, a proto se většinou rychleji opotřebuje, zatímco linoleum s dřevitou moučkou je pevnější a více odolává mechanickému poškození.

Často najdete toto „lino“ pod obchodní značkou „marmoleum“. Mezi výhody této podlahové krytiny patří dobrá odolnost, dlouhá životnost a zachování neměnného vzhledu. Nevýhodou jsou opravdu vysoké nároky na pokládkuvyšší cena a nutnost pravidelné údržby (voskování).

Nyní už víte, co se skrývá pod pojmy lino, linoleum či PVC podlaha. Záleží jen na Vás, pro jakou podlahovou krytinu se rozhodnete. S jejím výběrem Vám poradíme v článku Jak vybrat tu správnou podlahu.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Zajímavosti

  • Kusový koberec v ložnici.

    5 důvodů, proč mít v ložnici koberec

    V ložnici se dějí věci. Co se frekvence a délky týče – nejčastěji v ní spíme. Této bohulibé činnosti se věnujeme až třetinu svého života. Všichni víme, že kvalitní odpočinek je základ, možná jste ale nevěděli, že na kvalitu spánku může pozitivně působit i koberec. Máme i další důvody, proč ho mít v ložnici.

  • Žena sedící na kusovém koberci.

    Feng-šuej a koberce: Jak dodat domovu harmonii od podlahy

    Chcete, aby se váš domov stal oázou klidu a harmonie? Starověké čínské učení feng-šuej vám s tím může pomoci. Podle něj totiž hrají právě koberce v interiéru důležitou roli. Zjistěte, jak s jejich pomocí usměrnit tok energie čchi a dodat interiéru na útulnosti.

  • kancelář s hladkou podlahou

    Jak vybrat hladké podlahy do kanceláře: Na toto se zaměřte

    Hladké podlahy, zejména PVC a vinyl, se v posledních letech staly velmi populární volbou pro kancelářské prostory. Jejich obliba pramení z kombinace praktičnosti, estetiky a příznivé ceny. Zjistěte, jak vybrat hladkou podlahu do kanceláře.

  • Vinylová podlaha s kusovým kobercem.

    Co na podlahu? Koberec, PVC, vinyl, dlažbu či dřevo?

    Přemýšlíte, jaký druh podlahové krytiny zvolit do svého interiéru? Jaké výhody má koberec, vinyl, PVC podlaha či dlažba? Pokusíme se vás zorientovat v pestrém světě podlahových krytin a pomůžeme s výběrem té nejvhodnější.