Jak vybrat tu správnou podlahu

Doba čtení 3 minuty
Jak vybrat podlahu
Výběr podlah je velice rozmanitý. Zvolit si tu správnou podlahu chce svůj čas. Do vlastní rozhodování vstupuje řada faktorů. Připravili jsme pro vás tři otázky, které vám při nákupu podlahy pomohou.
Dvojice vybírá PVC podlahu.

Jak vybrat podlahu, otázka č. 1: Do jaké místnosti podlahu vybírám?

První otázkou, kterou byste se měli při výběru podlahy zabývat je, o jakou místnost se jedná. Každý pokoj totiž využíváme jiným způsobem.

V kuchyni nám může běžně na podlahu něco upadnout nebo ukápnout. K tomu přidejte také možnost nehody v podobě vody z rozbité myčky, prasknutého odpadu a podobně. V ložnici bychom si zase po ránu stoupli rádi do měkkého hřejivého koberce a dětský pokoj musí vydržet nějakou tu bitvu o záchranu světa.
Tím nejjednodušším vodítkem pro vás mohou být tzv. třídy zátěže, které u podlahových krytin určují jejich odolnost.
Třídy zátěže podlahových krytin do domácnosti:
  • Třída zátěže 21
Podlaha vhodná do méně zatěžovaných prostor jako například ložnice, kde většinu času trávíte v posteli. Patří sem i dětský pokoj, kde se sice odehrávají veselé hry vašich potomků, díky váze a velikosti dítěte to však podlahu až tak nezatíží.
  • Třída zátěže 22
Podlaha vhodná do středně zatěžovaných prostor jako například obývací pokoj, kde nejvíc trpí podlaha okolo pohovky. Hodí se i do kuchyně.
  • Třída zátěže 23

Podlaha pro nejzatíženější prostory jako například chodby. Tady dostává podlaha pořádně zabrat, zejména v okolí dveří, kam přijdete s mokrými botami, nebo kamínkem na podrážce, či na jehlových podpatcích. Dalším místem je jídelna. Na podlahu tady vyvíjejí tlak židle na tenkých nohách, navíc s velkým zatížením.

TIP
Pokud máte doma mazlíčka, nebo často pracujete z domova, doporučujeme zvolit podlahu s třídou zátěže o jedna vyšší, než říká tabulka. Přece jenom tyto faktory ovlivňují vytížení podlahy.

Jak vybrat podlahu, otázka č. 2: Co od podlahy očekávám?

Kromě rozpočtu si položte také tuto otázku. Každá podlahová krytina má totiž své specifické vlastnosti. S výběrem vám pomůže tento jednoduchý přehled:

Výhody kusových koberců:
  • Tepelná a zvuková izolace
  • Příjemný pocit při chůzi

Nevýhody kusových koberců:
  • Nezakryjí celou původní podlahu

Výhody metrážových koberců:
  • Jednotný vzhled
  • Tepelná a zvuková izolace
  • Příjemný pocit při chůzi

Nevýhody metrážových koberců:
  • Náročnější na údržbu

Výhody PVC/lina:
  • Lehká údržba
  • Dlouhá životnost

Nevýhody PVC/lina:
  • Neposkytuje tepelný komfort jako koberec

Výhody vinylové podlahy:
  • Snadná údržba
  • Odolnost

Nevýhody vinylové podlahy:
  •  Náročnost na pokládku

Jak vybrat podlahu, otázka č. 3: Jaký mám rozpočet na podlahu?

Samozřejmě nesmíme zapomínat na váš rozpočet. Podle něj budete vědět, z jakých podlahových krytin si vybírat, což vám výběr značně usnadní. Zorientujte se tedy nejprve v cenách jednotlivých druhů podlah.
Mezi nejlevnější patří kusové koberce, které pořídíte již za pár stovek. Sice se nejedná o zcela novou podlahu, kusový koberec ale dokáže s tou starou udělat doslova zázraky – oživí ji a zároveň ochrání.

Pokud preferujete koberce a kusový koberec už pro oživení podlahy nestačí, zkuste metrážové koberce. Dají se pořídit už od 200 Kč za m², v akci i za 150 Kč za m². Metrážové koberce navíc mají několik výhod: sjednotí interiér a mají schopnost zvukové a tepelné izolace. Zjistěte, kolik ušetříte pořízením koberce za vytápění.

Pokud uvažujete nad PVC/linem, počítejte s tím, že cenovka nejčastěji začíná na 300 Kč za m². V akci můžete narazit na PVC i za mnohem méně. Vinylová podlaha stojí opět o něco více než PVC. Při výběru počítejte s cenovkami od 500 Kč za m². V tomto případě se obzvlášte vyplatí koukat po akcích. Narazit můžete ale také na nabídky v akci okolo 400 Kč.
Přečtěte si také
Kolik stojí nová podlaha
Přečtěte si více, o tom, jak vybrat podlahu podle místnosti. Nákup podlahy zkrátka není záležitost, kterou si odbudete jako ranní umývaní zubů. Chce to čas, a hlavně dostatek informací, které u nás najdete.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Jak vybrat podlahu