Jak vybrat barvy do dětského pokoje i podle feng-šuej

Doba čtení 4 minuty
Inspirace
Sáhněte po barvách, které dobře vypadají a pozitivně působí na dětskou mysl. Zapomeňte na to, že žlutá do pokoje nepatří. Vyvracíme mýty a přinášíme praktické nápady i podle feng-šuej.
malování dětského pokoje

Barvy v dětském pokoji by neměly být křiklavé

K dětem pestré barvy zkrátka patří. Nedejte se ale představou hravého, veselého pokoje zmást. Místo toho raději sáhněte po tlumenějších odstínech.

Příliš křiklavé barvy totiž mohou mít negativní vliv na soustředění dítěte. A když máte doma malého neposedu, tak mu křiklavě zelená rozhodně na klidu nepřidá. Spíše vybírejte barvy, které jsou tlumené, pastelové a světlé. Zároveň to s počtem různých odstínů nepřehánějte, čím víc barev, tím hůř se dítě soustředí.

Nebojte se žluté, děti z ní víc nepláčou.
V mnoha textech o vhodných barvách do dětského pokoje se dočtete, že děti jsou u žluté barvy více náchylné k pláči. Články se odvolávají na výrok interiérového designera Carltona Wagnera z 80. let minulého století. Jeho tvrzení o žluté barvě ale nepodpořil žádný výzkum a proslýchá se, že tuto barvu jednoduše neměl rád. I tady však nadále platí doporučení vybírat žluté odstíny ve světlejších a pastelovějších odstínech.

Barvy do dětského pokoje vybírejte i podle věku

Výběr barvy podléhá také věku dítěte. Jiné odstíny zvolíte u batolete, předškoláka, školáka a puberťáka.

Barvy do pokoje pro miminka a batolata: Zapomeňte na modrou a růžovou

Raději sáhněte po různých pastelových odstínech. Inspirujte se například každoročně vyhlašovanými barvami, ta pro rok 2024 nese označení„peach fuzz“. Zjistěte, jak s barvou roku v interiéru pracovat.

TIP
Při výběru barvy se dívejte také na to, co pokoj nabízí. Pokud je dostatečně velký a prosvětlený, zvládne i sytější tóny. Čím je menší, tím víc se dívejte po světlejších barvách, které prostor opticky zvětší.

U malých dětí rozhodně vybírejte z bezpečných barev. Tu a tam se může stát, že nějakou zeď olížou, protože se jim zkrátka chce!

Barvy do pokoje pro předškoláka

V tomto věku už děti mají své oblíbené barvy. Jejich preferencemi se inspirujte, vybírejte ale nadále v rozumných mezích.
Například, když se potomkovi zalíbila černá, neznamená to, že pokoj vymalujete načerno. Určitě ale můžete nějakou část zdi vymalovat černou tabulovou barvou, kam si bude moct kreslit a psát, a zbytek interiéru doladíte třeba v bílo-černé. Například vyberete černo-bílé povlečení či polštáře a vše doplníte o zajímavé černo-bílé obrazy.

Pohodlí a teploučko i na podlaze

Nezapomínejte, že i v tomto věku si dítě pořád rádo hraje na zemi. Nepodceňte také výběr koberce, který mu sezení na podlaze zpříjemní. Zjistěte, jak vybrat koberec do dětského pokoje.

Barvy do pokoje školáka: Přibývají povinnosti, zelená je uklidní

S prvními školními roky se pokoj rozrůstá o pracovní stůl, židli, poličky – zkrátka o vše, co ke studiu patří. Odborníci na psychologii barev se shodují, že v tomto období je výbornou volbou pro dětský pokoj zelená barva. Zelená barva totiž obvykle dodává místnosti pocit klidu.

Její správný odstín může skutečně dodat prostoru živý, energický vzhled, který napomáhá soustředění. Sáhněte po šalvějovém nebo mechově zeleném odstínu, pomůže vašim dětem soustředit se na studium.

Barvy do pokoje pro teenagera

Tady to už nechte na nich. Spíše jim řekněte, ať se vyvarují kombinací barev, které připomínají výstražná znamení v přírodě (černá a žlutá, červená a černá).

TIP
Po intenzivním dětství je čas vyměnit podlahu. Za takovou, která hrdě reprezentuje nezávislost téměř dospělého člověka a která nevyžaduje velkou údržbu (víme, jak to mají teenageři s úklidem). Zkuste to podle našich tipů, jak vybrat podlahu do dětského pokoje.

Barvy do dětského pokoje podle feng-šuej

Pokoj rozdělte do tří zón:

  • zóna na hraní,
  • zóna na spaní,
  • zóna na učení.

Každou zónu barevně odlište, nemusí to být pouze rozdílně barevnými zdmi, ale například i zařízením. Do zóny na hraní vybírejte zelenou nebo oranžovou. První je barvou harmonie, druhá zosobňuje hravost. Zóně na spaní svědčí odstíny modré, ty navozují pocit bezpečí a stability. Podle feng-šuej je do zóny na učení ideální žlutá barva. Ta totiž podporuje myšlení, kreativitu a přidává na pocitu sebejistoty.

Nezapomínejte, že odstíny by neměly být nijak křiklavé. Zjistěte, jak na pastelové barvy v interiéru.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Inspirace