Útulně: Jaký koberec do dětského pokoje to bude?

Doba čtení 2 minuty
Jak vybrat podlahu
Koberec do dětského pokoje je jistě správnou volbou. Na co se zaměřit a jaké parametry při jeho výběru sledovat? Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, s kterým bude výběr koberce hračkou.
Holčička si hraje na kusovém koberci na vinylové podlaze.
Věděli jste, že?
Hra je pro děti jednou z nejdůležitějších činností vůbec, dětskými psychology bývá přirovnávána k práci a zaměstnání dospělých.

Jaký koberec do dětského pokoje: Kusový vs. metrážový

V první řadě byste se měli zamyslet nad tím, na jaké koberce se zaměříte. Dětské metrážové koberce (ode zdi ke zdi) dodají místnosti celistvost a při výběru světlých barev ji dokážou opticky zvětšit. Zkusit můžete také dětské hrací metrážové koberce, které se postarají o zábavu. Navíc mají výborné tepelně-izolační vlastnosti, vašemu dítěti tak nebude zima od podlahy a o pohodlí bude postaráno.

Dětský kusový koberec se naopak může v pokoji vyjímat jako krásný designový i hrací prvek. Nemluvě o tom, že je jeho instalace i údržba jednoduchou záležitostí. Není problém jej rychle a snadno vyměnit, podle toho, jak se dítě vyvíjí a jaká témata preferuje.

Výhody dětských koberců

  • Podporují kreativitu – už jsme si řekli, jak je pro děti hra důležitá. Dětské koberce bývají nedílnou součástí dětského světa.
  • Tlumí hluk – řekněme si to na rovinu, dětské hry nepatří k tichým aktivitám. Koberce tlumí nejenom pády, ale i jiný hluk.
  • Zvyšují pocitovou teplotu – sedět na měkkém dětském koberci, nebo na studené tvrdé podlaze je rozdíl.

Jaký koberec do dětského pokoje: Materiál

Kromě velikosti myslete také na materiál. U dětských koberců, zvláště metrážových, převládá polyamid (PA), který je nejodolnější a nejlépe se barví. Díky tomu se polyamidové koberce dají potisknout všemožnými vzory. Polyamid vyniká nejen odolností, ale má také skvělou barevnou stálost.

Dále můžete u dětských koberců narazit na polypropylen (PP) a polyester (PES). Polypropylenové vlákno vás potěší nízkou cenou a odolností vůči skvrnám.Polyesterová vlákna jsou měkká, barvy jsou jasné a syté. Další výhodou je, že jsou mechanicky odolná, nekroutí se a mají tendenci se vyrovnávat. Polyester je přirozeně odolný vůči skvrnám a vyblednutí.

Jaký koberec do dětského pokoje: Hravé vs. útulné

Samozřejmě hraje u dětských koberců velkou roli také potisk. Rozhodovat se můžete zejména mezi hravými koberci (silnice, náměty deskových her, farmy apod.) a útulnými koberci (náměty pohádek, postaviček, zvířat…). V obou variantách najdete neutrální dětské koberce a také koberce pro kluky i pro holčičky.

Jaký koberec do dětského pokoje: Bezpečnost

Při výběru dětského koberce nezapomínejte také na bezpečnost svých potomků. V BRENO proto doporučujeme protiskluzové podložky, díky nimž bude koberec držet na svém místě a nehrozí mu žádné podkluzování.

Potěšit můžete i své nejmenší ratolesti hrací podložkou z EKO pěny. Více se o ní dozvíte v článku Jak vybrat hrací koberec a podložku.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

  • Kusový koberec v ložnici.

    5 důvodů, proč mít v ložnici koberec

    V ložnici se dějí věci. Co se frekvence a délky týče – nejčastěji v ní spíme. Této bohulibé činnosti se věnujeme až třetinu svého života. Všichni víme, že kvalitní odpočinek je základ, možná jste ale nevěděli, že na kvalitu spánku může pozitivně působit i koberec. Máme i další důvody, proč ho mít v ložnici.

  • kancelář s hladkou podlahou

    Jak vybrat hladké podlahy do kanceláře: Na toto se zaměřte

    Hladké podlahy, zejména PVC a vinyl, se v posledních letech staly velmi populární volbou pro kancelářské prostory. Jejich obliba pramení z kombinace praktičnosti, estetiky a příznivé ceny. Zjistěte, jak vybrat hladkou podlahu do kanceláře.

  • Vinylová podlaha s kusovým kobercem.

    Co na podlahu? Koberec, PVC, vinyl, dlažbu či dřevo?

    Přemýšlíte, jaký druh podlahové krytiny zvolit do svého interiéru? Jaké výhody má koberec, vinyl, PVC podlaha či dlažba? Pokusíme se vás zorientovat v pestrém světě podlahových krytin a pomůžeme s výběrem té nejvhodnější.

  • pokládka skládané vinylové podlahy

    Skládaná vinylová podlaha – praktická a stylová volba pro váš domov

    Chcete podlahu, která spojuje krásný vzhled, dlouhou životnost a jednoduchou údržbu? V článku vysvětlíme, co přesně skládaná podlaha znamená, jak ji dále kategorizujeme a proč je vinylová podlaha skvělou volbou do každé místnosti od kuchyně až po koupelnu.