Druhy vinylu: Click nebo lepený?

Doba čtení 3 minuty
Jak vybrat podlahu
Vinyl patří k nejoblíbenějším podlahám a do domácností ho pořizuje stále více Čechů. Při jeho výběru narazíte na nespočet možností. Náš malý rozcestník vás ve světě vinylu lehce zorientuje.
Muž vybírá vinylovou podlahu ze vzorníku.

Základní druhy vinylu

Vinylové podlahy jsou s námi už několik desítek let. Jejich výroba se neustále zdokonaluje a momentálně je můžeme rozdělit na dva základní druhy vinylu:

Lepená vinylová podlaha

Lepená vinylová podlaha se pokládá celoplošným lepením. Bývá levnější než plovoucí vinylová podlaha. V případě poškození můžete dílec vyměnit za nový.

Insert your text here

Click vinylová podlaha

Click vinylová podlaha nebo také plovoucí podlaha se pokládá bez lepidla. Její lamely se spojí díky zámku – clicku. Díky tomu je pokládka jenodušší.

Click plovoucí vinylovou podlahu najdeme dvojího druhu:
  • s integrovanou podložkou přímo na lamele vinylu, což usnadňuje instalaci
  • levnější variantu bez integrované podložky

Pod clickový vinyl musí být vždy instalována podložka, která je doporučená výrobcem. Tato podložka chrání spoje CLICK podlahy a dodává vinylu vlastnosti určené výrobcem. Buď je integrovaná přímo na lamele nebo je nutné ji dokoupit zvlášť - viz podložky pod vinylové podlahy.

Základní vlastnosti vinylu

Jednou z předních vlastností vinylu je jeho dlouhá životnost. S dlouhou životností jde ruku v ruce odolnost. Vinyl jen tak něco nezničí. Vinylové podlahy jsou odolné vůči vodě. V případě vylití tekutiny nebo nehody vašeho zvířecího miláčka podlahu jednoduše vytřete a nemusíte se bát jejího zvlnění či trvalého poškození.
Vinylová podlaha má velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti. Vinyl je zkrátka příjemný na dotek, a navíc má dobrou tepelnou vodivost.

Snad každého potěší jeho jednoduchá údržba – vinyl pouze vysajete a vytřete. V případě velkých nehod to také nebude žádná katastrofa. Zjistěte, jak na údržbu vinylu.

Vinylová podlaha dokáže skvěle imitovat přírodní dekor. U vinylu máte na výběr nespočet motivů, velice oblíbená je právě imitace dřeva. Ty nejdůvěryhodnější dekory připomínají dřevo i na dotek, a to včetně reliéfu.

Druhy vinylu dle umístění: Kamkoli do bytu

Jak jsme psali, vinyl patří mezi nejodolnější podlahové krytiny. Třída zátěže daného vinylu vás v umístění nebude nijak limitovat. Směle ho lze použít i do těch nejfrekventovanějších a nejzatěžovanějších bytových prostor.
Věděli jste, že?
Třída zátěže našich vinylových podlah začíná na 23/31, což je nejvyšší možná bytová třída zátěže.
V kuchyni také oceníte vinyl s PUR vrstvou. Je to svrchní vrstva podlahy, která zaceluje mikropraskliny. Díky této ochranné vrstvě se špína nedostává do podlahy a údržba je jednodušší. To se u všech těch drobků v kuchyni hodí.

Vinylová podlaha v obývacím pokoji je sázkou na jistotu. Stejně tak vinyl v dětském pokoji patří opět k velice časté volbě, i díky své jednoduché údržbě. Nápomocný vám může být i piktogram kolečkové židle, který označuje podlahové krytiny odolné vůči námaze způsobené kolečkovou židlí.
Zajímavou volbou je také vinyl do koupelny. Tady využijete zejména jeho odolnost vůči vrchní vlhkosti. I přes tuto skvělou vlastnost však v koupelně nenechávejte vodu jen tak stát. Vždy je potřeba vinyl dosucha vytřít.
TIP
Kombinace vinylu a koberce
Vinyl a koberec k sobě patří jako Romeo a Julie nebo Rumcajs a Manka. Zatímco vinyl je odolný a jednoduchý na údržbu, kusový koberec podtrhává jeho tepelně-izolační vlastnosti. Koberec totiž udržuje teplo, snižuje kročejový hluk a je na došlap velice příjemný. Zkrátka ideální kombinace.
U výběru vinylové podlahy se většinou orientujete též podle ceny, v tom vám pomůže náš článek Vinylová podlaha a cena.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

64 prodejen po celé ČRZobrazit na mapě
Potřebujete poradit?790 422 042
Po-Ne 8:00 - 20:00
Napište námeshop@breno.cz
nebo nás kontaktujte přímo
v on-line chatu
Akční nabídky z první ruky
Odstíny barev podlahových krytin se mohou lišit od barev originálních při zobrazení na různých monitorech. Dekory kusových koberců se mohou drobně lišit v závislosti na velikosti koberce.
© 2024 Koberce Breno, spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.
Profesionální e-shop na mírushopsys