Cesta časem: Vdechněte domovu kouzlo vintage stylu

Doba čtení 3 minuty
Inspirace
Vintage styl bydlení v sobě nese nostalgickou krásu minulých dob. Najdete v něm šarm začátku 20. století, ale také hravost 70. let. Nesnaží se o dokonalou repliku, vytváří však útulný a osobitý prostor s nádechem historie.
obývací pokoj ve vintage stylu

Co je vintage styl bydlení: Spojte minulost se současností

Odějte svůj domov do nostalgické krásy a propojte jej s moderním vkusem. Vintage styl bydlení totiž neznamená pouhé napodobování starých časů. Představte si ho jako most mezi minulostí a současností, kde se staré a starožitné kousky s příběhem snoubí s moderními prvky.

Celkově se vintage styl neomezuje jen na určitou dekádu, ale čerpá inspiraci z různých období, ať už je to kouzlo začátku 20. století, elegance 50. let nebo už zmiňovaná hravost 70. let. Důležité je, aby výsledný dojem působil harmonicky a odrážel vaši osobnost.

Základní znaky vintage stylu

  • Kombinace starého a nového: Vintage styl neznamená zařídit si byt výhradně starožitnostmi. Naopak, spočívá v harmonickém propojení starých a nových prvků.
  • Přírodní materiály: Dřevo, kov, kámen, len a bavlna dodají interiéru autentický vintage nádech.
  • Pastelové barvy a zemité tóny: Jemné odstíny růžové, modré, zelené či žluté v kombinaci s hnědou, béžovou a šedou evokují atmosféru minulých let.
  • Vzory a textury: Květinové motivy, geometrické vzory a patina na nábytku dodají interiéru dynamiku a hloubku.
  • Dekorace s příběhem: Staré knihy, obrazy, hodiny, vázy a další doplňky s patinou a historií podtrhnou vintage atmosféru.

Jak na vintage styl v obývacím pokoji: Zaujměte pohovkou a kobercem

Srdcem vintage obývacího pokoje je pohodlný čalouněný nábytek s dřevěnými prvky. Zkuste ho doplnit o křeslo s květinovým vzorem a o konferenční stolek z masivu.

V prostoru se bude vyjímat vinylová podlaha ve vintage stylu. Skvělou volbou je dekor dřeva. Jednoduše tak zkombinujete vintage vzhled se skvělými vlastnostmi vinylu – odolností a snadnou údržbou.

Dobrou volbou bude také PVC podlaha ve vintage stylu. Aby byl vintage styl dotažen do detailu, vybírejte z podlah se širokými lamelami. Ty odkazují na původní podlahy ze širokých prken z rukou mistrů tesařů.

TIP
Zútulněte si vintage obývací pokoj

Sáhněte po kusovém koberci ve vintage stylu. Prostoru dodáte nový nádech.

Vintage styl v ložnici: Začněte s postelí

Dominantou vintage ložnice je kovová postel s čalouněným čelem. Doplňte ji o noční stolky z masivu, případně přidejte i toaletním stolek s patinou.

Na podlaze se bude vyjímat měkký a hřejivý koberec ve vintage stylu, díky kterému budete mít pocit, že chodíte po obláčku.

Vintage styl v předsíni: Vstupte do jiného světa

I předsíň může dýchat vintage atmosférou. Zvolte:

  • dřevěný věšák s kovovými háčky,
  • starožitné zrcadlo a
  • lavici s úložným prostorem.

V místnosti se bude vyjímat vintage podlaha. Vybírejte takovou, která má vyšší třídu zátěže. Co všechno brát při výběru v potaz se dozvíte v článku Výběr podlahy podle místnosti.
Pro oživení a zútulnění předsíně vsaďte na běhoun, který dodá prostoru šmrnc a zároveň ochrání podlahu před opotřebením. V BRENO vám běhoun obšijeme na míru, zvýšíte tím jeho odolnost.
Vytvořte si domov s duší a příběhem. Vintage styl vám umožní vnést do interiéru osobitost a kouzlo minulých let. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé prvky, dokud nedosáhnete výsledku, který bude odrážet váš vkus a styl.

Vintage styl je ideální pro ty, kteří chtějí přinést do svého domova kousek nostalgie. Kdybyste si nebyli jistí, že je vintage styl bydlení to pravé pro vás, podívejte se na další designové tipy: etno styl, anglický styl, přímořský styl bydlení, provensálský styl, japonský styl, retro styl, elegantní styl, orientální styl, romantický styl, industriální styl nebo boho styl.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy