Z panelákové předsíně do útulného zátiší: Zkuste tyto tipy

Doba čtení 3 minuty
Jak vybrat podlahu
Vytvořte z předsíně vkusný a příjemný prostor – stojí to za to. Jen si představte, jakmile otevřete dveře po náročném dni v práci, bude na vás čekat útulný domov.
maminka obouvá syna na koberci v předsíni

Předsíň je prvním místem, kam vstoupíte vy i vaši hosté, proto je důležité, jaký dojem zanechá. A to platí dvojnásob u panelákových předsíní, které častokrát neoplývají ani prostorem a ani denním světlem. Máme tipy, jak jim dodat duši.

Dostaňte do předsíně světlo

Rozsviťte to tam! Jak jsme se už zmínili, panelákové předsíně často trpí nedostatkem přirozeného světla. Vsaďte proto na kombinaci stropního světla a nástěnných svítidel, která prostor zútulní a dodají mu hloubku.

TIP
Nebojte se experimentovat s LED pásky pod skříňkami nebo za zrcadlem. Prostor nejen rozjasníte, dodáte mu také moderní nádech. 

Soustřeďte se na výběr barev

Barvy hrají zkrátka prim. Pro tmavou předsíň vybírejte světlé barvy, ty totiž opticky zvětšují prostor a dodávají mu vzdušnost.

Vsaďte na:

  • bílou,
  • béžovou,
  • světle šedou
  • nebo pastelové tóny.


Nebojte se ale ani výraznějších barev na doplňcích, jako jsou polštáře, obrazy nebo koberce. Máme pro  vás pestrobarevné koberce.

Mějte prostor pod kontrolou díky nábytku

Úložné prostory jsou u malých místností, jakými paneláková předsíň bezpochyby je, na prvním místě. Využijte každý centimetr prostoru s chytrými úložnými řešeními.

Zkuste vestavěné skříně – šetří místo a pojmou veškeré oblečení i boty. Nezapomeňte ani na poličky, háčky na kabáty a košíky na drobnosti.

Celkově do předsíně vybírejte menší a multifunkční nábytek, co nezabere příliš místa. Praktická je lavice s úložným prostorem, kam si odložíte boty i tašky.

TIP
Nezapomeňte ani na malý stolek na klíče a další drobnosti. Už nikdy nebudete klíčky hledat po kapsách kabátů a kabelkách.

Dekorace prostor opticky zmenšují, proto je vybírejte s citem

Sáhněte třeba po zrcadle, které prostor opticky zvětší. Chybět by neměly ani rostliny, ty dodají prostoru život. Vybírejte takové, které nepotřebují moc světla a nejsou nijak náročné.
Některé zdi ponechte zcela bez dekorací – předsíň bude hned působit vzdušněji a prostorněji.

Nezapomeňte na koberec

Ten dodá místnosti pocit tepla, ušetříte za topení a koberec prostor celkově zútulní. Navíc tlumí hluk a chrání podlahu. Vzhledem k tomu, že do předsíně často vcházíme v obuvi, vybírejte zejména odolné koberce s krátkým vlasem, který se snadno čistí.

TIP
Zkuste náš výběr metrážových koberců do chodby či předsíně.
Najdete tam kousky, které se hodí do namáhaných prostor. Do předsíně se hodí například i vpichované koberce (tzv. jekory), které leccos vydrží.

 Předsíň si říká o odolnou podlahu

Podlaha do předsíně musí zvládnou vyšší zátěž. Do haly vstupujeme obutí, častokrát do ní naneseme kamínky, nečistoty – prostě dáváme podlaze zabrat.

Pokud očekáváte od podlahy do předsíně hlavně odolnost, hledejte nejlépe zátěžovou třídu 23 (údaj najdete u technických parametrů každé podlahy). Zkuste PVC/lino do předsíně nebo vinylové podlahy do předsíně. Také by vám mohly dobře posloužit i rigidní vinylové podlahy, které předčí vaše očekávání. Zaujmout by vás mohly také čisticí zóny, které vypadají jako koberec a jsou navrženy tak, aby jen pouhou chůzí po nich, zachytily nečistoty z bot. Takže značně sníží náklady na úklid.

Nezapomínejte ani na rohožky. Ty zachytí největší nečistoty a vy se můžete těšit z předsíně bez nadbytečné špíny. Tento kousek se hodí jak před dveře, tak i dovnitř. Na špínu zkrátka musíte chytře.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

  • dětský pokoj s kusovým kobercem a vinylovou podlahou

    Jak zútulnit dětský pokoj: Zaměřte se na 7 klíčových oblastí

    Děti školního věku tráví ve svých pokojích průměrně 4 až 6 hodin denně, alespoň to říká Americká pediatrická akademie. Zpříjemněte jim tento čas, máme tipy, jak zútulnit dětský pokoj.

  • žena s lamelou vinylové podlahy

    Co je plovoucí podlaha? Vyznejte se v jejích typech

    Plovoucí podlahy se staly v posledních letech velmi populární volbou pro bytové i komerční prostory. Nabízejí snadnou instalaci a širokou škálu designů. Ale co přesně plovoucí podlaha je a jak se v jednotlivých typech vyznat?

  • senior sedící na pohovce u které leží kusový koberec

    Odolná a komfortní podlaha pro seniory: Na co se zaměřit?

    Výběr správné podlahy hraje u seniorů klíčovou roli. Měla by být totiž především pohodlná, bezpečná a snadno udržovatelná. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat podlahu, která splní všechny tyto požadavky a zpříjemní tak seniorům každodenní život.

  • kusový koberec a vinylová podlaha v předsíni

    Podlaha do předsíně: Tady záleží na odolnosti

    Předsíň je místem s nejvyšší zátěží v celém bytě. Denně po ní projdeme nesčetněkrát, a to často v botách, se kterými jsme před chvílí kráčeli po ulici. Výběr správné podlahy do předsíně je proto klíčový pro její dlouhou životnost a váš komfort. Zároveň může krytina představovat designový kousek, který s elegancí přivítá doma nejen vás, ale i vaše hosty. Vstup do vašeho domu či bytu může být nejen praktický, ale i reprezentativní.