Vytvořte si vlastní oázu klidu: přírodní koupelna krok za krokem

Doba čtení 3 minuty
Inspirace
Představte si, že se ráno probouzíte s pocitem, že nevstupujete do běžné koupelny, ale do uklidňující náruče přírody. Vítají vás v ní totiž jemné zemité tóny a hebkost přírodních materiálů. Podívejte se za práh přírodní koupelny. S trochou snahy a kreativity ji vytvoříte i u sebe doma.
koupelna v přírodním stylu s bouclé kobercem

Vyzkoušejte sílu přírody ve své koupelně

Základem je vsadit na materiály, které evokují spojení s přírodou. Zaměřte se proto na:

  • Dřevěný nábytek: Třeba zkuste police. Kombinujte různé druhy a povrchové úpravy.
  • Kámen: Je dalším skvělým materiálem, dodá koupelně nádech luxusu a elegance.
  • Doplňky z přírodních materiálů: Pro dotvoření útulné atmosféry se nebojte sáhnout po bambusu, ratanu či jutě.
  • Přírodní motivy: Barevná paleta pro klid a harmonii
  • Kytky: Přineste do koupelny kousek života. Se zelenými pokojovými rostlinami to půjde jako po másle.

Barevná paleta pro klid a harmonii

Aby byl efekt přírodní koupelny dotažený k dokonalosti, myslete také na kombinaci barev. Paletu laďte do zemitých a neutrálních tónů.

Béžová, hnědá, zelená, ale i bílá či šedá, to vše jsou odstíny, které navodí pocit klidu a harmonie. Nebojte se je kombinovat a oživit jemnými pastelovými akcenty.

Podlaha jako základ: Myslete na vlhkost 

Důležitou roli v přírodní koupelně hraje podlaha. Musí být odolná vůči vlhkosti a snadno se udržovat. Ideální volbou je v tomto případě vinyl, který toto všechno splňuje, navíc dokonale imituje přírodní dekory.

Moderní vinylové podlahy věrně napodobují vzhled dřeva, kamene či dlažby a nabízejí celou řadu praktických výhod. Jsou odolné vůči vodě, snadno se čistí a jsou příjemné na dotek. Do koupelny se spíše hodí lepený vinyl. U jeho pokládky buďte ale opravdu pečliví, aby pak pod něj nezatékalo.

Možností je také PVC podlaha, která se stává u našich klientů oblíbenou volbou. I tady máte na výběr mnoho přírodních dekorů. Opět apelujeme na zásadní význam správné pokládky, aby se voda nedostala pod krytinu.

DETAIL_DEKORACE.jpg

Pro dokonalou atmosféru vybírejte doplňky

Při výběru vybavení a doplňků myslete na funkčnost i estetiku. Dřevěné skříňky a police poskytnou dostatek úložného prostoru a ratanové koše a boxy poslouží k uschování drobností. Pro pohodlí sáhněte po koupelnové předložce či koberci v přírodním dekoru. Koupelnu nejen zútulní, ale také snižují nebezpečí uklouznutí. Koupelnová předložka je známá věc, ty současné kombinují eleganci a praktičnost, mnohé například odpuzují mikroorganismy nebo se dají dokonce vyprat.

Jak je to ale s kobercem do koupelny? Máme skvělý tip: Existují koberce zvané bouclé, které neabsorbují vlhkost, většina se hodí dokonce i do exteriéru a jsou vhodné také do koupelny. Navíc skvěle ladí s přírodním stylem, věrně totiž imitují koberce ze sisalu či mořské trávy.

TIP
Nemusíte kupovat hned nové doplňky. Zkuste například ty stávající oblepit vinylem – rychle získají přírodní nádech a vy ušetříte. Více se dočtete v článku 5 tipů, co se zbytky vinylu.

KOUPELNA_VANA_KVETINY.jpg

I paneláková koupelna může být oázou

Ani malá koupelna nemusí „sedět v koutě“, i z té panelákové lehce vykouzlíte oázu klidu. Vsaďte na světlé barvy a materiály, protože opticky zvětší prostor.

Minimalistický design a chytrá úložná řešení pomohou udržet pořádek a přehlednost. Nepodceňujte ani sílu správného osvětlení, které dokáže s prostorem doslova kouzlit.

Vytvořit si vlastní přírodní koupelnu není tak náročné, jak by se mohlo zdát. Stačí se řídit pár základními principy a nebát se experimentovat. Nejdůležitější je, abyste se ve své koupelně cítili příjemně a uvolněně.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Inspirace