Skládaná vinylová podlaha – praktická a stylová volba pro váš domov

Doba čtení 3 minuty
Jak vybrat podlahu
Chcete podlahu, která spojuje krásný vzhled, dlouhou životnost a jednoduchou údržbu? V článku vysvětlíme, co přesně skládaná podlaha znamená, jak ji dále kategorizujeme a proč je vinylová podlaha skvělou volbou do každé místnosti od kuchyně až po koupelnu.
pokládka skládané vinylové podlahy

Co je skládaná podlaha?

Skládaná podlaha je typ podlahové krytiny, která se skládá z jednotlivých dílců, jež se do sebe jednoduše "zacvaknou". Díky zámkům podlaha pevně drží, a proto není zapotřebí lepidla ani složitých instalačních postupů. Tento tzv. click systém je rychlý a efektivní.

Pro tento typ podlahy se také používá označení plovoucí podlaha, protože není pevně přilepená k podkladu.
Existuje několik druhů skládaných podlah, přičemž nejčastějšími materiály jsou:

  • Laminátové podlahy – cenově dostupnější varianta, která je náchylná na styk s vodou, není tak odolná a je hlučná.
  • Dřevěné podlahy – luxusní volba s nutností pravidelného lakování či jiného náročného ošetřování, citlivá na deformaci, vlhkost a s vysokým rizikem poškození či poškrábání.
  • Vinylové podlahy – ze zmíněných tří jsou nejodolnější, nejlépe snáší vodu a jsou v podstatě bezúdržbové

Proč zvolit vinylovou podlahu

Vinylové podlahy jsou jednou z nejpraktičtějších a nejžádanějších možností na trhu. A to z několika důvodů:

  • Odolnost – Vinyl má vysokou třídu zátěže, která je vhodná i do těch nejfrekventovanějších bytových prostor, jako je chodba nebo obývací pokoj a zvládne i mírně zatěžované komerční prostory.
  • Voda – Na rozdíl od dřevěné nebo laminátové podlahy vinyl lépe zvládá kontakt s vodou. Lepený vinyl můžete směle použít i v koupelně. V tomto případě však dbejte na precizní instalaci, aby se voda nedostala pod vinyl.
  • Široká škála designů – Na trhu najdete vinylové podlahy v různých dekorech, od věrných imitací dřeva až po moderní dlaždice. Snadno tak sladíte podlahu s jakýmkoliv interiérem.
  • Izolace - Vinylová podlaha má dobré tepelně i zvukově izolační vlastnosti. Na dotyk je příjemná a rozhodně není tak studená jako dlažba nebo laminát. Oproti laminátu vinyl také lépe pohlcuje zvuk, což oceníte především v bytech či domech s více podlažími.

Věděli jste, že vinylová podlaha je dvojího druhu?
Porovnání najdete v článku: Vinyl typu click nebo lepený?

Jak položit skládaný vinyl

Další z výhod vinylové skládané podlahy je její snadná a rychlá pokládka právě díky systému „click”. Instalaci zvládnete sami, návodem pro Vás může být seriál článků: Pokládka vinylové podlahy krok za krokem, kde se dozvíte vše od  správného zaměření, přípravy podkladu až po  samotnou instalaci. Přidali jsme podlahářské tipy a doporučení. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou lišty, na které se občas zapomene, ale které povznesou celou podlahu na vyšší estetickou úroveň. Navíc jsou praktické, protože chrání zdi například před znečištěním při vytírání.

Skládaná vinylová podlaha je skvělou volbou pro každý domov i kancelář, právě díky své odolnosti a snadné údržbě. Ať už vybíráte podlahu do kuchyně, koupelny nebo obývacího pokoje, vinyl vám poskytne nejen praktické vlastnosti, ale také stylový vzhled. Objevte naši širokou nabídku vinylových podlah, které promění váš interiér k nepoznání.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy