PVC s filcem, nebo bez: Rozhodněte se správně

Doba čtení 3 minuty
Jak vybrat podlahu
PVC podlahy jsou oblíbenou volbou mnoha domácností díky snadné údržbě a široké škále designů. Při jejich výběru záhy narazíte na dilema: vybrat si PVC s filcem, nebo bez? Poradíme.
PVC LINO s filcovým podkladem

Co je to filc?

Podkladový filc je výrobci označován také jako PremiumBack, EasyBack a Texflor, jedná se o hustou tkaninu z pletených textilních vláken. Je jedním z podkladů, který se používá pro koberce a PVC podlahy.

Filc má skvělé tepelně-izolační vlastnosti, takže tlumí kročejový hluk a pomáhá držet teplo v místnosti.

Tyto vlastnosti zní opravdu skvěle, ne vždy je však potřebné sáhnout po PVC s filcem. Rozhodněte se správně, přinášíme souhrn jeho výhod i nevýhod.

PVC s filcem, nebo bez? Výhody a nevýhody podlahy s filcem

Výhody PVC s filcem

  • Lepší komfort: Po PVC s filcem se vám bude chodit příjemněji než po PVC podlaze bez filcu.
  • Lepší tepelná izolace: Jak jsme si řekli, filc pomáhá udržovat teplo, což přispívá k většímu komfortu v chladnějších obdobích a k úsporám na vytápění. Lze využít například i na studené podlahy (v patře, nad sklep či garáž apod.).
  • Zvuková izolace: Filc účinně pohlcuje hluk, což ocení nejeden obyvatel paneláku.
  • Pohodlnější instalace: S filcem se obecně lépe manipuluje, protože není drsný. Při pokládce tak nepoškrábe vás ani stěny.
pvc podlaha rodina zábava v obývacím pokoji

Nevýhody PVC s filcem

  • Vyšší cena: PVC s filcem je obvykle dražší než PVC bez filcu. Rozdíly však nejsou markantní.
  • Pozor v koupelně: Zde je důležité dodržení správné instalace (rovný podklad, uzavření vůči vlhkosti, po obvodu správné utěsnění vůči zatékání vody). V některých případech může totiž filcová vrstva zadržovat vlhkost, což není žádoucí. Zjistěte,  jaká podlaha se do hodí koupelny.

Kam se tedy PVC s filcem hodí? Například do obýváku

PVC s filcem je ideální volbou pro běžné obytné prostory, například obývací pokoj, ložnici či dětský pokoj. Poskytne totiž větší komfort a lepší izolaci než PVC bez filcu.

Skvělou volbou bude také v paneláku, kde si naši zákazníci pochvalují jeho schopnost zvukové izolace. Snižuje hluk přenášený mezi patry, což přispívá k lepšímu sousedským vztahům.

Filcová vrstva navíc pomáhá udržet teplo v místnosti. To se hodí v zimních měsících a přispívá k úsporám na nákladech za vytápění.

TIP
PVC s filcem se skvěle hodí na renovaci podlah s méně hladkým povrchem, například při pokládce na parkety.

Kam se PVC s filcem nehodí? Do koupelny raději ne

Do koupelny volte spíše PVC bez filcu. Filc totiž vlhkost nasakuje, což může vést k zešednutí PVC a dalším problémům např. tvorbě plísní. Při rozhodování si nechte poradit od odborníků a zohledněte specifika svého prostoru. Správně zvolená PVC podlaha přispěje k pohodlnému a praktickému prostředí, ať už se rozhodnete pro variantu s filcem, nebo bez něj. Při výběru pomůže i článek Jak vybrat PVC podlahu.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

64 prodejen po celé ČRZobrazit na mapě
Potřebujete poradit?790 422 042
Po-Ne 8:00 - 20:00
Napište námeshop@breno.cz
nebo nás kontaktujte přímo
v on-line chatu
Akční nabídky z první ruky
Odstíny barev podlahových krytin se mohou lišit od barev originálních při zobrazení na různých monitorech. Dekory kusových koberců se mohou drobně lišit v závislosti na velikosti koberce.
© 2024 Koberce Breno, spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.
Profesionální e-shop na mírushopsys