Japandi styl: Objevte harmonii japonské estetiky v objetí skandinávské útulnosti

Doba čtení 3 minuty
Inspirace
Japandi styl bydlení je jako svěží vánek, který do vašeho domova vnese harmonii a nadčasovou eleganci. Vytvořte u sebe doma atmosféru klidu a pohody.
inspirativní obývací pokoj v japandi stylu s kusovým kobercem

Spojení dvou světů do japandi stylu

Jak už název napovídá, japandi vznikl propojením japonského („jap") a skandinávského („andi") stylu. Oba směry sdílejí lásku k jednoduchosti, funkčnosti a přírodním materiálům, avšak každý z nich do tohoto spojení přináší něco specifického.

Zatímco japonský styl je charakteristický minimalismem, důrazem na prázdný prostor a zenovou estetikou, skandinávský styl dodává teplo domova, světlé barvy a důraz na funkčnost.

Základní znaky japandi stylu:

  • Minimalismus a funkčnost: Méně je více. Vše má své místo a účel.
  • Přírodní materiály: dřevo, bambus, len, bavlna, kámen, keramika.
  • Neutrální barevná paleta: bílá, béžová, šedá, černá s akcenty zelené, modré nebo terakotové.
  • Jednoduché linie a tvary: Nábytek i doplňky se vyznačují čistými liniemi a geometrickými tvary.
  • Rostliny: Vnáší do interiéru život a svěžest.
  • Umění a dekorace: minimalistické obrazy, kaligrafie, keramika, sošky.

Průvodce japandi stylem v různých místnostech

Vyzkoušejte japandi styl i vy. Přinášíme návod, jak ho vnést do jednotlivých částí bytu citlivě a postupně.

Japandi styl v obývacím pokoji: Myslete na minimalismus

S japandi stylem to v obývacím pokoji bude jednoduché. Jak začít? Posaďte se na pohovku a dívejte se kolem. Pak vše nepotřebné vyhoďte.

Japandi styl  je spojený se světlým a vzdušným prostorem – milion dekorací, knížek, polštářů, svíček – to mu zkrátka nesluší. Opravdu si nechte pouze pár kousků. Zkrátka s japandi stylem jsou spojené pečlivě vybrané dekorace a pár zelených rostlin.

Pro opravdové provzdušnění prostoru zvolte světlé barvy. Prostor opticky zvětší také světlá podlaha, zkuste vinyl v japandi stylu  nebo PVC v japandi stylu.

Japandi styl v kuchyni: Tady vsaďte na otevřenost

I v této místnosti proveďte „očistu“ – opravdu nepotřebujete dvacet hrníčků. Jednoduše výbavu minimalizujte. Snažte se, aby vám na lince zůstalo co nejméně věcí. Nejlépe žádné.

Dalším krokem by mohla být výměna osvětlení. Zkuste závěsné lampy z bamusu či papíru. Dobrým tipem je mít v kuchyni i kusový koberec v japandi stylu. Navíc díky němu nebudete mít studené nohy od podlahy, zvláště pokud je pod ním dlažba.

Tip
Přečtěte si, jak vybírat podlahu do kuchyně. Zkuste třeba pratelné koberce.

Vneste do ložnice klid a harmonii díky japandi stylu

Ulehněte do oázy klidu, kde se snoubí jednoduchost a funkčnost. Vsaďte proto na postel s pohodlnou matrací a na nočních stolcích nechte jenom to potřebné. Místnost pro kvalitní spánek zatemněte závěsy v neutrálních barvách.

Pro pohodlí sáhněte po měkoučkých, huňatých kobercích. Například pořízením metrážového koberce v japandi stylu rozhodně nešlápnete vedle – každý krok pro vás bude hned po ránu pohodlný. Navíc pořízením koberce ušetříte za vytápění.

A nezapomeňte – japandi styl je také životním stylem. Zkuste zpomalit, užívat si maličkostí a hledat klid a harmonii v každodenním životě.

Pokud toužíte po domově, který je zároveň stylový, útulný a nadčasový, japandi styl je pro vás tou správnou volbou. Případně se inspirujte dalšími našimi styly: vintage styl, etno styl, anglický styl, přímořský styl bydlení, provensálský styl, japonský styl, retro styl, elegantní styl, orientální styl, romantický styl, industriální styl nebo bohémský styl.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

  • žena s lamelou vinylové podlahy

    Co je plovoucí podlaha? Vyznejte se v jejích typech

    Plovoucí podlahy se staly v posledních letech velmi populární volbou pro bytové i komerční prostory. Nabízejí snadnou instalaci a širokou škálu designů. Ale co přesně plovoucí podlaha je a jak se v jednotlivých typech vyznat?

  • obývací pokoj ve vintage stylu

    Cesta časem: Vdechněte domovu kouzlo vintage stylu

    Vintage styl bydlení v sobě nese nostalgickou krásu minulých dob. Najdete v něm šarm začátku 20. století, ale také hravost 70. let. Nesnaží se o dokonalou repliku, vytváří však útulný a osobitý prostor s nádechem historie.

  • malování dětského pokoje

    Jak vybrat barvy do dětského pokoje

    Sáhněte po barvách, které dobře vypadají a pozitivně působí na dětskou mysl. Zapomeňte na to, že žlutá do pokoje nepatří. Vyvracíme mýty a přinášíme praktické nápady i podle feng-šuej.

  • obývací pokoj v etno stylu bydlení s kulatým kobercem

    Etno styl: Vneste svět do svých domovů

    Dopřejte svému bydlení kousek exotiky, jiných kultur a vzdálených světů. S naším návodem to dokážete. Máme tipy, jak na to.