Jak zútulnit dětský pokoj: Zaměřte se na 7 klíčových oblastí

Doba čtení 4 minuty
Jak vybrat podlahu
Děti školního věku tráví ve svých pokojích průměrně 4 až 6 hodin denně, alespoň to říká Americká pediatrická akademie. Zpříjemněte jim tento čas, máme tipy, jak zútulnit dětský pokoj.
dětský pokoj s kusovým kobercem a vinylovou podlahou

Začínáme od podlahy. Koberce jsou měkké a teplé

Děti si rády hrají na podlaze. Čím déle, tím lépe. Hraní na podlaze totiž napomáhá jejich fyzickému rozvoji, podporuje kreativitu, představivost a bývá i bezpečné. Z podlahy už zkrátka není kam upadnout. V starším věku se zase děti pohodlně usadí na koberec a pustí si nějakou tu hru.

TIP
Zlepšete bezpečnost. Ke koberci zakupte i protiskluzovou podložku, díky ní bude koberec držet na svém místě a nehrozí žádné podkluzování.

Nemluvě o tom, že koberec má také další skvělé funkce. Například tlumí hluk a zvyšuje pocitovou teplotu. Koberce tedy hrají velkou roli v tom, jak se dítě cítí ve svém prostoru.

Vyberte proto měkký a pohodlný koberec, který bude příjemný na dotek a zároveň odolný vůči skvrnám a snadno udržovatelný. Dětské koberce s veselými vzory, jako jsou zvířátka, auta nebo květiny, dodají pokoji hravost a barevnost. Starší děti už s výběrem pomohou dle toho, co se jim líbí.

Organizéry pro rychlý úklid hraček: Nálada rodičů jde prudce nahoru

Řekněme si to na rovinu. Děti se nenarodily s vrozeným citem pro úklid. Uklouznutí na autíčku, šlápnutí na kostičku od lega, pohozený papír – kdo z rodičů to nezažil? Rychlý a jednoduchý úklid je pro útulnost pokoje nutností. Docílíte ho s efektivními úložnými prostory.

Věděli jste, že...
… Učení dětí, jak správně uklízet své hračky a věci, má dlouhodobý pozitivní vliv na jejich organizační schopnosti a smysl pro pořádek? Navíc studie ukazují, že čistý a dobře organizovaný prostor pozitivně ovlivňuje psychiku dítěte. Nepořádek může způsobovat stres a rozptýlení, zatímco organizovaný pokoj přispívá k pocitu klidu a kontroly.

Dobře promyšlené organizéry proces úklidu výrazně usnadní. Do dětského pokoje se hodí:

  • úložné boxy,
  • regály,
  • transparentní boxy.
Důležité je, aby byly úložné prostory snadno přístupné i pro menší děti. Mohou se tak podílet na úklidu a udržování pořádku v pokoji.

Osvětlení a dekorativní světýlka: Ať se děti cítí bezpečně

Osvětlení v dětském pokoji ovlivňuje kvalitu spánku dítěte. Teplé a tlumené světlo je ideální pro večerní hodiny, protože pomáhá uklidnit dítě a připravit ho na spánek. Naopak studené a jasné světlo používejte pro denní aktivity a učení. Zkuste si pořídit lampu s různou intenzitou světla. Přizpůsobíte tak osvětlení různým aktivitám, od čtení před spaním až po noční odpočinek.
Kromě hlavního světla zvažte přidání dekorativních světýlek, která vytvoří příjemnou a útulnou atmosféru.
Zkuste:

  • LED světelné řetězy,
  • lampičky s různými motivy,
  • noční světýlka s jemným světlem.

Tato světýlka nejenže zútulní prostor, ale také pomohou dětem cítit se bezpečněji během noci.

Barvy mají velkou moc

Barvy v dětském pokoji výrazně ovlivňují náladu a chování dítěte. Například modrá barva uklidňuje a podporuje soustředění, zatímco žlutá stimuluje kreativitu a energii. Správně zvolené barvy mohou podpořit dětskou kreativitu, klid a pohodu.

Ergonomický a multifunkční nábytek: Chce to promyšlená řešení

Při výběru zařízení myslete také na to, že vaše dítě roste a mění se. Pro zdravý růst a vývoj dítěte je důležitá ergonomie nábytku v dětském pokoji. Stoly a židle přizpůsobte výšce dítěte, aby podporovaly správné držení těla a předcházely problémům s páteří.

Dále vybírejte multifunkční nábytek, jako jsou postele s úložným prostorem nebo rozkládací psací stoly. Díky nim efektivně využijete prostor a zároveň dítěti poskytnete více místa na hraní. Kreativní koutek, kde si děti mohou kreslit, malovat nebo tvořit, je skvělým doplňkem dětského pokoje. Tento prostor podporuje jejich fantazii a rozvoj jemné motoriky.

Dětský pokoj by měl vycházet z osobnosti dítěte

Při zařizování nemyslete jenom na krásné katalogové fotky dětských pokojů, berte v potaz i osobnost a zájmy dítěte. Dejte mu prostor pro výběr dekorací, nábytku a barev. Díky tomu se bude váš potomek cítit ve svém pokoji pohodlně a šťastně. Nemusí to být jenom plakáty a hračky, ale třeba i vlastnoručně vyrobené dekorace, které pokoji dodají jedinečný charakter.

V dětském pokoji by neměly chybět rostliny

Rostliny zlepšují kvalitu vzduchu a vytvářejí příjemnější prostředí. Navíc učí děti péči a mohou mít uklidňující efekt. Darujte jim do pokoje kvítek, o který se budou starat a pravidelně jej zalévat. Vytvoří si tak pravidelný návyk a kdo ví, třeba pak začnou konečně i uklízet.

Ať už rekonstruujete svůj domov nebo jen hledáte inspiraci, přejeme vám, abyste byli s výsledkem spokojeni celá rodina. Pokud chcete rychlou změnu s minimálními náklady, která udělá radost, mrkněte na naši nabídku dětských kusových koberců, kde najdete zajímavé kousky pro každé dítě i do menších pokojíčků. V případě, že hledáte praktickou a omyvatelnou podložku pro nejmenší, mohly by vás zaujmout podložky DWINGULER. Více tipů naleznete v článku Jak vybrat hrací koberec a podložku.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

  • maminka obouvá syna na koberci v předsíni

    Z panelákové předsíně do útulného zátiší: Zkuste tyto tipy

    Vytvořte z předsíně vkusný a příjemný prostor – stojí to za to. Jen si představte, jakmile otevřete dveře po náročném dni v práci, bude na vás čekat útulný domov.

  • žena s lamelou vinylové podlahy

    Co je plovoucí podlaha? Vyznejte se v jejích typech

    Plovoucí podlahy se staly v posledních letech velmi populární volbou pro bytové i komerční prostory. Nabízejí snadnou instalaci a širokou škálu designů. Ale co přesně plovoucí podlaha je a jak se v jednotlivých typech vyznat?

  • senior sedící na pohovce u které leží kusový koberec

    Odolná a komfortní podlaha pro seniory: Na co se zaměřit?

    Výběr správné podlahy hraje u seniorů klíčovou roli. Měla by být totiž především pohodlná, bezpečná a snadno udržovatelná. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat podlahu, která splní všechny tyto požadavky a zpříjemní tak seniorům každodenní život.

  • kusový koberec a vinylová podlaha v předsíni

    Podlaha do předsíně: Tady záleží na odolnosti

    Předsíň je místem s nejvyšší zátěží v celém bytě. Denně po ní projdeme nesčetněkrát, a to často v botách, se kterými jsme před chvílí kráčeli po ulici. Výběr správné podlahy do předsíně je proto klíčový pro její dlouhou životnost a váš komfort. Zároveň může krytina představovat designový kousek, který s elegancí přivítá doma nejen vás, ale i vaše hosty. Vstup do vašeho domu či bytu může být nejen praktický, ale i reprezentativní.