Feng-šuej a koberce: Jak dodat domovu harmonii od podlahy

Doba čtení 3 minuty
Zajímavosti
Chcete, aby se váš domov stal oázou klidu a harmonie? Starověké čínské učení feng-šuej vám s tím může pomoci. Podle něj totiž hrají právě koberce v interiéru důležitou roli. Zjistěte, jak s jejich pomocí usměrnit tok energie čchi a dodat interiéru na útulnosti.
Žena sedící na kusovém koberci.

Co je to feng-šuej

Feng-šuej je starověké čínské učení, které se zabývá harmonizací prostoru s cílem podpořit pozitivní tok energie čchi.

Vychází z principu, že vše kolem nás je propojeno energií a že uspořádáním svého okolí můžeme ovlivnit své zdraví, štěstí a prosperitu. Feng-šuej se zabývá orientací v prostoru, použitím barev, tvarů a materiálů.

Osm základních principů feng-šuej v interiéru

Feng-šuej pro harmonické uspořádání interiéru využívá několik základních principů:

  • Zachovejte tok energie čchi: Základem je zajistit její plynulý tok v celém prostoru. Velice zjednodušeně – mít vzdušný prostor bez zbytečného nepořádku.
  • Pracujte s pěti elementy: Feng-šuej pracuje se dřevem, ohněm, zemí, kovem a vodou. Každý element má specifické vlastnosti a ovlivňuje jinou oblast života.
  • Řiďte se energetickou mapou bagua: Symbolizuje osm životních oblastí. Rovněž bagua rozděluje prostor na osm sekcí, z nichž každá souvisí s jinou oblastí života (kariéra, vztahy, zdraví atd.).
  • Myslete na osvětlení: Při zařizování podle feng-šuej využijte co nejvíce přirozeného světla, které dodává energii a pozitivní náladu.
  • Kombinujte barvy: Tady se počítá s tím, že barvy mají silný vliv na naši psychiku a náladu. Vybírejte je s ohledem na funkci daného prostoru a na to, jak na vás působí.
  • Přidejte přírodní materiály: Feng-šuej se snaží o co největší harmonii s přírodou. Zkuste přírodní styl bydlení.
  • Zachovejte minimalismus a pořádek: Podle feng-šuej uklizený a uspořádaný prostor podporuje klidnou mysl a pozitivní tok energie. Zjistěte, jak na minimalistický styl.
  • Doplňte byt o rostliny: Dle feng-šuej jsou rostliny živou energií.

Pamatujte, že feng-šuej je o harmonii a rovnováze. Nejde o striktní pravidla, ale spíše o vodítka, která vám pomohou vytvořit si domov, kde se budete cítit dobře a kde bude energie proudit volně a harmonicky.

Nemusíte měnit hned celý interiér. Začněte doslova od podlahy – zamyslete se nad koberci. Právě tato malá investice dokáže už na první pohled bydlení zcela proměnit. A podle feng-šuej mají právě koberce v interiéru své místo.

Koberce mají podle feng-šuej velkou moc

Koberce hrají ve feng-šuej důležitou roli:

  • Symbolizují stabilitu, bezpečí a ukotvení: Jenom si vzpomeňte, jaké to je sednout si na pohodlný koberec nebo po ránu bosou nohou stoupnout do měkoučkého koberce u postele.
  • Pomáhají usměrňovat tok energie čchi: Díky čemuž prý zabraňují jejímu přílišnému proudění, které by mohlo vést k neklidu a nesouladu.
  • Dokáží zútulnit a zharmonizovat: S tímto souhlasí i bytoví designéři. Zkuste se podívat do našeho průvodce styly bydlení a inspirujte se.

Vyberte si koberec podle feng-šuej

Při výběru koberce dle feng-šuej je důležité zohlednit několik faktorů:

  • Barva: Barva koberce by měla ladit s energetickou mapou bagua daného prostoru. Například do obývacího pokoje se hodí zelené a modré odstíny. Do ložnice volte teplé barvy.
  • Tvar a vzory: Kruhové a oválné koberce s jemnými vzory podporují harmonii a klid, zatímco hranaté koberce dodávají energii a dynamiku.
  • Materiál: Přírodní materiály jako vlna, bavlna nebo bambus jsou ve feng-šuej preferovány před syntetickými materiály.
  • Velikost: Kusový koberec by měl být dostatečně velký, aby na něm mohla stát sedací souprava nebo postel. Malé koberečky naopak působí rušivě a narušují tok energie.


Pamatujte, že nejdůležitější je, aby se vám koberec líbil a v daném prostoru navozoval příjemné pocity.

Ať už interiér svého domova zařídíte podle feng-šuej, či nikoli, věříme, že vás téma článku zaujalo. Pravidla a charakteristika feng-šuej určitě stojí za zamyšlení a nejspíše i za inspiraci.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Zajímavosti