Eklektický styl bydlení: harmonie zdánlivého chaosu

Doba čtení 3 minuty
Inspirace
Eklektický styl bydlení je jako fascinující cesta kolem světa, která se odráží ve vašem interiéru. Představte si spojení vintage křesla s moderním abstraktním obrazem a perským kobercem. Zní to chaoticky? Právě naopak. Zkuste to také. Eklektický styl je totiž o umění kombinovat zdánlivě nesourodé prvky, a vytvářet tak unikátní a osobitý prostor plný života a příběhů.
obývací pokoj v eklektickém stylu

Eklektický styl bydlení je zkrátka promyšlený mix

Eklektický styl není jen o náhodném spojování nábytku a dekorací z různých období a kultur. Vyžaduje cit pro detail a smysl pro barvy, textury a tvary. Především odráží vaši osobnost. Je tady pro ty, kteří se nebojí experimentovat, milují originalitu a chtějí, aby jejich domov byl odrazem jejich vášní a zážitků.

Věděli jste, že:
Slovo eklektický pochází z řeckého eklektikos, což znamená vybíravý.

V kontextu umění, designu a obecně estetiky znamená označení eklektický zjednodušeně kombinaci prvků z různých zdrojů, stylů, období nebo kultur. Eklektický přístup se zkrátka nesnaží držet striktně jednoho stylu, ale naopak cíleně vybírá a mísí prvky, které se vám líbí, aby vytvořil něco nového, originálního a osobitého. Důležité je, aby kombinace působila harmonicky a vyváženě, i když se skládá z na první pohled nesourodých prvků

Základní principy eklektického stylu

  • Najděte harmonii v rozmanitosti: Klíčem k úspěšnému eklektickému interiéru je nalezení společné nitě, která propojí zdánlivě nesourodé prvky. Může to být barevná paleta, materiál, vzor nebo celkový pocit, který chcete v místnosti navodit.
  • Upřednostněte kvalitu nad kvantitou: Vybírejte si kousky, které k sobě ladí a zároveň vypráví příběh. Zaměřte se na kvalitní materiály, originální design a nadčasovost. Mají vám totiž dělat radost dlouhá léta.
  • Hrajte si s barvami a texturami: Nebojte se experimentovat. Kombinujte různé textury, materiály, vzory a povrchy. Vytvořte dynamický a zajímavý prostor. Jako pojítko si vyberte jednu až dvě barvy.
  • Nechte mluvit osobní příběhy: Využijte dekorace a doplňky k vyjádření své osobnosti a zájmů. Vystavte si suvenýry z cest, oblíbené knihy, umělecká díla nebo rodinné fotografie.

Eklektický styl v praxi

Zkuste tyto konkrétní tipy, jak vnést eklektický styl i do svého bydlení. Nemusíte hned měnit všechno zařízení. S těmito nápady proměníte interiér kousek po kousku.

Obývací pokoj v eklektickém stylu: Projevte své já

Tady to půjde možná nejjednodušeji. Výbornou kombinací je například vintage kožená sedačka, k ní přidejte moderní konferenční stolek ze skla a kovu.

Nebojte se do hry zapojit i doplňky. Jak jsme psali výše, propište do obývacího pokoje svou osobnost – knížky, suvenýry z cest či jiné drobnosti.

TIP:

V obývacím pokoji se bude krásně vyjímat třeba orientální koberec, abstraktní obraz a pár zelených rostlin. Zkuste i další kusové koberce v eklektickém stylu. Vše hezky uzemněte podlahou v eklektickém stylu.

Ložnice v eklektickém stylu: Dopřejte si eklektické sny

Vytvořte si útulný prostor. Kombinujte klasickou postel třeba se starožitnými nočními stolky. Chcete eklektiku? Přidejte nad postel nebesa.

Nebojte se také barev. Dopřejte své ložnici jeden odstín, který bude vše nesourodé spojovat. Přidejte polštář ve vybrané barvě, lampičku a nezapomeňte na měkoučký koberec.

Kuchyně v eklektickém stylu: Kombinujte jako u vaření

Spojte moderní kuchyňskou linku s rustikálním jídelním stolem a židlemi. Doplňte je o keramické či porcelánové nádobí, bylinky v květináčích a vintage kuchyňské doplňky.

I tady můžete sáhnout po koberci. Třeba pod jídelní stůl nebo ke kuchyňské lince. U eklektického stylu se rozhodně nebojte vzorů, barev a nezapomínejte propojovat.

Kromě designu myslete také na to, že v kuchyni se toho vždy hodně semele. Takže, když podlahu, sáhněte po takové, která to v kuchyni zvládne. Vybírejte z eklektických vinylových podlah či eklektických PVC podlah, případně sáhněte po eklektickém metrážovém koberci.

Eklektický styl je tady pro každého, kdo se nebojí vyjádřit svou individualitu a vytvořit si domov, který je stejně originální jako on sám. Že to není váš šálek čaje? Inspirujte se dalšími našimi styly a najděte ten svůj: japandi styl, vintage styl, etno styl, anglický styl, přímořský styl bydlení, provensálský styl, japonský styl, retro styl, elegantní styl, orientální styl, romantický styl, industriální styl nebo boho styl.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

  • Kusový koberec v ložnici.

    5 důvodů, proč mít v ložnici koberec

    V ložnici se dějí věci. Co se frekvence a délky týče – nejčastěji v ní spíme. Této bohulibé činnosti se věnujeme až třetinu svého života. Všichni víme, že kvalitní odpočinek je základ, možná jste ale nevěděli, že na kvalitu spánku může pozitivně působit i koberec. Máme i další důvody, proč ho mít v ložnici.

  • koupelna v přírodním stylu s bouclé kobercem

    Vytvořte si vlastní oázu klidu: přírodní koupelna krok za krokem

    Představte si, že se ráno probouzíte s pocitem, že nevstupujete do běžné koupelny, ale do uklidňující náruče přírody. Vítají vás v ní totiž jemné zemité tóny a hebkost přírodních materiálů. Podívejte se za práh přírodní koupelny. S trochou snahy a kreativity ji vytvoříte i u sebe doma.

  • inspirativní obývací pokoj v japandi stylu s kusovým kobercem

    Japandi styl: Objevte harmonii japonské estetiky v objetí skandinávské útulnosti

    Japandi styl bydlení je jako svěží vánek, který do vašeho domova vnese harmonii a nadčasovou eleganci. Vytvořte u sebe doma atmosféru klidu a pohody.

  • žena s lamelou vinylové podlahy

    Co je plovoucí podlaha? Vyznejte se v jejích typech

    Plovoucí podlahy se staly v posledních letech velmi populární volbou pro bytové i komerční prostory. Nabízejí snadnou instalaci a širokou škálu designů. Ale co přesně plovoucí podlaha je a jak se v jednotlivých typech vyznat?