Co na podlahu? Koberec, PVC, vinyl, dlažbu či dřevo?

Doba čtení 4 minuty
Jak vybrat podlahu
Přemýšlíte, jaký druh podlahové krytiny zvolit do svého interiéru? Jaké výhody má koberec, vinyl, PVC podlaha či dlažba? Pokusíme se vás zorientovat v pestrém světě podlahových krytin a pomůžeme s výběrem té nejvhodnější.
Vinylová podlaha s kusovým kobercem.

Pestrý svět podlahových krytin

Svět podlahových krytin je velmi pestrý. Zvažujete, pro jaký druh podlahy se rozhodnout? Je třeba vzít v úvahu řadu aspektů a kritérií. Každá z podlahových krytin má svá specifika. Pojďme se na jednotlivé druhy podlah společně podívat.

Koberec: nestárnoucí klasika

Koberce jsou nestárnoucí klasikou mezi podlahovými krytinami. Svým uživatelům poskytují bezpočet výhod. Ať už zvolíte metrážový koberec ode zdi ke zdi či doplněk v podobě kusového koberce, vždy vám nabídnou komfort a pohodlí.

Metrážový koberec: hřejivá jistota vašeho interiéru

Metrážové koberce jsou skvělou volbou pro většinu místností ve vašem interiéru. Výborně zútulní ložnici, obývací či dětský pokoj. Své místo si samozřejmě najdou i v kuchyních, chodbách a předsíních. Při výběru konkrétního metrážového koberce je třeba sledovat řadu parametrů. Mezi ně patří například třída zátěže, provedení nebo použitý materiál.

TIP
Při výběru koberce vám pomůže náš blogový článek Jak vybrat koberec.​​​​​​​

Metrážové koberce patří k oblíbeným podlahovým krytinám hned z několika důvodů:

  • Velmi dobře izolují teplo.
  • Zajistí měkký a tichý došlap.
  • Sjednocují vzhled místnosti.
  • Nabízí obrovský výběr materiálů, typů vlasů a vzorů.
  • Snadno se čistí.

V nabídce naleznete široké spektrum metrážových koberců od jednoduchých vpichovaných až po luxusní koberce s vysokou třídou zátěže. Záleží jen na vás, jaký typ a provedení koberce si vyberete.

Kusový koberec: jedinečný doplněk do vašeho interiéru

Kusové koberce skvěle zútulní každý interiér. Výborně doplňují i další podlahové krytiny, jako jsou například vinylové či PVC podlahy. Vybírat můžete koberce s vysokým vlasem (populární „shaggy“ koberce) či praktické smyčkové koberce typu „bouclé“ (tzv. bukláky), které je možné využít i v exteriéru a mnohé další.

Kusové koberce naleznou své místo prakticky v každé místnosti interiéru, od hravých dětských koberců přes moderní či klasické koberce do obývacích pokojů nebo ložnic až po praktické smyčkové koberce do chodeb a předsíní.

TIP
Další praktické informace naleznete v našem blogovém článku Výhody kusových koberců.

Vinylová podlaha: moderní a praktická

Vinyl je velmi oblíbená podlahová krytina. V praxi narazíte na dva základní druhy:

Vinylová podlaha si Vás získá svými jedinečnými vlastnostmi, mezi které mimo jiné patří:

  • vysoká odolnost,
  • dlouhá životnost,
  • snadná údržba a čištění,
  • útlum kročejového hluku,
  • široký výběr dekorů (dřevo, dlažba, beton),
  • je pocitově teplejší než ostatní hladké podlahy.

TIP
Další praktické informace k vinylovým podlahám naleznete v našich blogových článcích Druhy vinylu a Mýty o vinylových podlahách.

PVC podlaha: cenově dostupná a praktická

PVC podlaha je moderní podlahová krytina, která se instaluje celoplošným lepením. Častokrát se můžete setkat i s označením lino nebo linoleum, což však není správné pojmenování. Zjistěte, jaký je rozdíl mezi linem, linoleem a PVC podlahou. PVC podlaha si vás získá celou řadou předností a své místo si najde ve všech prostorách vaší domácnosti. V nabídce naleznete i PVC podlahy s filcovým podkladem, který zvyšuje jejich komfort.

Mezi výhody PVC podlah patří:

  • široký výběr dekorů (věrná imitace dřeva, dlažby či betonu),
  • útlum kročejového hluku,
  • je pocitově teplejší než ostatní hladké podlahy,
  • dlouhá životnost,
  • snadná údržba a čištění,
  • příznivá cena.

TIP
Další praktické informace naleznete v našem blogovém článku Jak vybrat PVC podlahu.

Dlažba: koupelna a předsíň

Dlažba je vhodná do vstupních prostor a dalších silně namáhaných míst. Jistě ji též oceníte v koupelně či kuchyni. V nabídce existuje řada dekorů a typů. Mezi její výhody patří odolnost a nenáročná údržba. Mezi nevýhody je možno zařadit fakt, že je velmi studená, často může nepříjemně klouzat a v případě poškození se problematicky vyměňuje.

TIP
V případě, že hledáte alternativu k podlaze do koupelny, přečtěte si náš článek Podlaha do koupelny: Zapomeňte na dlažbu.

Dřevěná podlaha: luxus s otazníkem

Dřevěná podlaha je synonymem luxusu a nadčasové elegance. Pravé dřevo samozřejmě dodá každé místnosti teplo a přírodní charakter. Ne do každých prostor je však dřevěná podlaha vhodná. Mezi nevýhody tohoto typu podlahy můžeme zařadit poměrně vysokou pořizovací cenu, vyšší náchylnost na vlhkost a poškození a v neposlední řadě náročnost na pravidelnou údržbu (voskování, lakování apod.).

Mohlo by vás zajímat
Při výběru plovoucí podlahy by vám mohl pomoci náš blogový článek Plovoucí podlaha od A do Z.

Výběr ideální podlahy samozřejmě závisí na individuálních potřebách, vkusu a funkci daného prostoru. Každý druh podlahy má své výhody i nevýhody. Při konečném výběru je důležité zvážit nejen estetický dojem, ale také praktičnost a životnost použitého materiálu. Investice do kvalitní podlahy se vám vyplatí, a proto byste měli vybírat pečlivě a s rozmyslem a soustředit se na své konkrétní požadavky a očekávání.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Jak vybrat podlahu