Čištění podlah: Jak na to

Doba čtení 3 minuty
Instalace a údržba podlah
Podlahu máte na očích denně, aby vám dlouho a dobře sloužila, potřebuje správnou péči. Zjistěte, jak na správné čištění koberců, vinylu a PVC. S našimi 2 pravidly pro údržbu podlah to zvládnete.
Žena čistící podlahu luxováním.

1. Zjistěte, co je pro vaši podlahu nejlepší

Podlahové krytiny mají různé vlastnosti. Jinou péči vyžaduje lino a jinou zase koberec.

Jak čistit koberec

Koberec je na údržbu trochu náročnější než ostatní podlahy, má však jiné výhody. Například pořízením koberce ušetříte tisíce korun za vytápění, navíc je měkčí a pohodlnější.

V případě koberců je nutná častější údržba. Pokud chcete, aby váš koberec vypadal co nejdéle jako nový, bude potřebovat důkladnější péči. Koberec se snažte vysát alespoň 3krát týdně. Pokud máte robotický vysavač, nebojte se ho nastavit na denní vysávání.
Vysavač nevysaje jenom prach, ale také narovnává vlas koberce. Na škodu nebude ani hloubkové čištění 1krát měsíčně.
TIP
Ideální je 1 až 2krát ročně obnovit impregnační vrstvu koberce, aby se koberec méně špinil.

Jak čistit PVC

Čištění PVC je jednoduché a nijak výrazně se u něj nezapotíte. Základem je jemné vytírání. Samozřejmě i zde můžete péči vylepšit používáním speciálních čističů pro PVC podlahy, díky kterým získá vaše PVC podlaha větší ochranu a lesk.
TIP
Ideálně používejte čisticí prostředek obnovující PUR vrstvu pro lepší ochranu PVC.

Jak čistit vinyl

Vinyl je na údržbu opravdu jednoduchý. Snadno se vysává i vytírá. Dopřát mu můžete i speciální čističe pro vinylové podlahy, které zaručí tu nejšetrnější péči o vaši podlahu.
TIP
Pro dokonalejší čistotu vytírejte vinyl po směru prken a dekoru.

2. S úklidem neotálejte

Pravidelnost je klíčová. Ani ty sebelepší čisticí prostředky vám nezaručí dokonalý výsledek, pokud budete úklid zanedbávat. Zkuste si nastavit čištění podlah alespoň 2krát do týdne. Díky pravidelnosti prodloužíte životnost podlahy.
Opatrnosti není nikdy dost. Při čištění koberců používejte prostředky na to určené. Pokud sáhnete po jiném přípravku než čističi na koberce, dejte pozor, ať neobsahuje bělidlo, protože to koberec může odbarvit. Například nejznámější Savo na čištění koberce rozhodně nepoužívejte.
Věděli jste, že?
Pokud budete čištění zanedbávat, může se u koberců špína zašlapat do koberce a pak se jí už nezbavíte. I proto je ideální pravidelné vysávání. Nečistoty se drží prozatím na povrchu, odkud je vysajete. Dalším problémem může být voda, která se přes spáry dostane pod podlahu, kde může vzniknout plíseň. Takže s vytíráním neotálejte.

Babské rady pro čištění podlah – hrst sody jako zázračný čistič?

A nakonec nezapomínejme na babské rady. Těch je plný internet. Nejčastěji narazíte na univerzální radu s jedlou sodou. Bohužel, na internetu nenajdeme vždy jenom dobré tipy.

Jedlá soda může vaše podlahy poničit, protože je agresivní. S babskými radami buďte tedy u podlah opatrní a raději sáhněte po čisticích prostředcích určených přesně na váš typ podlahy.

Samozřejmě, v případě neočekávaného znečištění ihned konejte a nečekejte na úklidový den. Z koberce rozlité tekutiny jako víno nebo kávu odsajte ideálně ubrouskem (nedrhněte, pouze přiložte a odsajte). Vodu z PVC či vinylu hned setřete. Na skvrny použijte vhodný přípravek.

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie BRENO tipy

64 prodejen po celé ČRZobrazit na mapě
Potřebujete poradit?790 422 042
Po-Ne 8:00 - 20:00
Napište námeshop@breno.cz
nebo nás kontaktujte přímo
v on-line chatu
Akční nabídky z první ruky
Odstíny barev podlahových krytin se mohou lišit od barev originálních při zobrazení na různých monitorech. Dekory kusových koberců se mohou drobně lišit v závislosti na velikosti koberce.
© 2024 Koberce Breno, spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.
Profesionální e-shop na mírushopsys