5 zajímavostí o kobercích: Kolik stojí nejdražší koberec a jak poznat kvalitu

Doba čtení 3 minuty
Zajímavosti
Svět koberců je opravdu pestrý, nejen co se vzorů a možností týče. Zjistěte, za jakou astronomickou částku lze pořídit koberec v aukci a kteří umělci je používají pro své vyjádření.
Dvojice leží na orientálních kusových kobercích

1. Koberce znamenají v mnoha kulturách bohatství

Koberce hrají významnou roli v mnoha kulturách po celém světě. Jejich historie sahá až do dávných civilizací, kde sloužily nejen jako praktický předmět, ale také jako symbol bohatství, moci a uměleckého vyjádření.

Dodnes se v některých kulturách koberce používají při náboženských obřadech, zatímco v jiných jsou neodmyslitelnou součástí domácího života a rodinných tradic.

2. Koberce a magická moc: To platí jenom v pohádkách

Nastupte do světa létajících koberců! Postačí si otevřít knížku nebo zhlédnout pohádku. Nejznámějším příkladem je Aladinův kouzelný koberec ze sbírky pohádek Tisíc a jedna noc, který má schopnost létat a přenést svého majitele, kamkoliv si přeje.

Tento koncept najdeme i v dalších příbězích, filmech a seriálech. Píše o něm třeba Hans Christian Andersen či Roald Dahl. Létající koberec zkrátka symbolizuje svobodu a dobrodružství. Magické koberce představují okno do světa zázraků, kde překonáváte hranice reality a možné je opravdu vše.

3. Když jde o koberce, tak jde o uzly - jsou měřítkem kvality

Kvalita koberců je často posuzována podle počtu a typu uzlů, které tvoří jejich strukturu. Ručně tkané koberce mají tisíce až miliony uzlů na čtvereční metr. Čím větší je počet uzlů, tím detailnější a náročnější výroba za kobercem stojí. Vysoký počet uzlů na čtvereční metr obvykle znamená vyšší hustotu, pevnost a dlouhou životnost koberce.

Mezi nejkvalitnější patří perské a orientální koberce, které jsou známé svou precizní technikou tkaní a komplexními vzory. Hodnota těchto koberců často roste s jejich stářím a zachovalostí, což z nich činí nejen dekorativní, ale i investiční předměty.

TIP
Pořiďte si věrnou kopii údajně nejstaršího koberce na světě nalezeného v roce 1949 v údolí Pazyryk v Altaji. Stáří originálu se odhaduje na 2 500 let. Náš koberec PAZYRYK je rozhodně mladší, a navíc utkaný z kvalitní novozélandské vlny.

4. Koberce v umění a designu: Inspirují stovky umělců

Insert your text here

Koberce jsou důležitou součástí umění a designu, kde slouží jako inspirace i médium pro tvůrčí vyjádření.

Tradiční vzory a techniky píšou doslova historii. To, jak utkat koberec, se v mnoha kulturách předává z generace na generaci. Moderní umělci a designéři zase experimentují s novými materiály, barvami a formami.

Mnohé galerie a muzea po celém světě vystavují koberce jako umělecká díla. Na jedno takové se běžte například podívat do Vídně do Albertina, visí tam několik kousků od pop-artového umělce Roye Lichtensteina.

Umístění koberce v interiéru zkrátka dokáže změnit atmosféru a charakter místnosti. Po celém světě například narazíte na koberce na zdi. Proč? Zjistěte výhody koberce na stěně.

5. Koberec jako investice: Stojí i miliony

Investování do koberců je nejen otázkou estetiky, ale také finanční strategie. Staré a vzácné koberce, zejména ty s historií a dokonalým zpracováním, dosahují v aukcích vysokých cen a stávají se cennými sběratelskými předměty.

Pro mnoho sběratelů a milovníků umění je koberec více než jen podlahová krytina – je to dílo, které v sobě nese příběhy, tradice a umělecký odkaz minulosti. Staré a vzácné koberce dosahují v aukcích astronomických částek v závislosti na svém stáří, původu, stavu a vzácnosti vzoru.

Například, jeden z nejdražších koberců, Clark Sickle-Leaf Carpet, byl v červnu 2013 prodán v aukci v Sotheby's v New Yorku za rekordních 33,8 milionu dolarů. Tento koberec pochází ze 17. století a za jeho vysokou cenou stojí vzácnost, historie a kvalita zpracování.

Historie koberců představuje tradici a kus historie napříč celým světem. Ať už máte doma vzácný nebo obyčejný kousek, věříme, že podtrhuje estetiku, zútulňuje váš domov a patří mezi vaše oblíbené doplňky.

Kategorie článků

Sledujte nás

Přečtěte si i další články z kategorie Zajímavosti

  • žena s lamelou vinylové podlahy

    Co je plovoucí podlaha? Vyznejte se v jejích typech

    Plovoucí podlahy se staly v posledních letech velmi populární volbou pro bytové i komerční prostory. Nabízejí snadnou instalaci a širokou škálu designů. Ale co přesně plovoucí podlaha je a jak se v jednotlivých typech vyznat?

  • senior sedící na pohovce u které leží kusový koberec

    Odolná a komfortní podlaha pro seniory: Na co se zaměřit?

    Výběr správné podlahy hraje u seniorů klíčovou roli. Měla by být totiž především pohodlná, bezpečná a snadno udržovatelná. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat podlahu, která splní všechny tyto požadavky a zpříjemní tak seniorům každodenní život.

  • dámské nohy na plovoucí podlaze

    Plovoucí podlaha od A do Z: Zjistěte o „plovoučce“ všechno

    Plovoucí podlaha, běžně známá i jako „plovoučka", je oblíbený typ podlahové krytiny. Jednoduše se instaluje a údržba jde taky od ruky. Zorientujte se v jejich vlastnostech. Poznejte výhody i nevýhody.

  • Koberec v procesu výroby.

    Z čeho se vyrábí koberce: Poznejte jednotlivé materiály

    Vybrat si dokonalý koberec, který zútulní váš domov nebo oživí kancelář, vyžaduje patřičnou přípravu. Materiál patří mezi první kritéria, která při pořizování nového koberce sehrají důležitou roli.